Отруєння грибами - небезпека для здоров’я та життя
Період вегетації грибів ще не розпочався, та різноманітні грибні страви (мариновані, засолені, сушені) популярні серед громадян круглий рік. Однак необхідно враховувати той факт, що жоден з методів обробки грибів, в тому числі й теплова кулінарна обробка, не руйнують їхніх отрут. Тому питання профілактики грибних отруєнь залишається актуальним постійно.
Згідно з даними за 2022 рік в Кіровоградській області зареєстрували 5 випадків отруєння дикорослими грибами, постраждало 6 людей, зокрема 2 дітей. З початку поточного року зафіксовано один випадок отруєння з трьома постраждалими, які споживали мариновані дикорослі гриби домашнього приготування, в м Кропивницький.
Аби уникнути потенційного ризику отруєння грибами варто відмовитися від споживання дикорослих грибів та надавати перевагу грибам промислового виробництва, які реалізовують в місцях продажу з наявністю супровідних документів. Також не можна вживати в їжу продукцію, яка реалізовується в місцях стихійної торгівлі.
Чи можна вживати гриби вагітним жінкам, дітям
Крім того, що окремі гриби отруйні, вони також є доволі специфічним продуктом, так як клітковина хітин, що входить до складу грибів, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею. Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років. Слід пам'ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною харчового отруєння.
Як безпечно збирати гриби
Якщо ви самостійно збираєте гриби в лісі, кладіть їх до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні. Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки. Не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях. Не збирайте грибів під час посухи - в спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
Як готувати гриби, щоб уникнути отруєння
Не вживайте сирих грибів. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі. Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Варто прокип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби ще 15-20 хвилин. Готові страви з грибів зберігайте у холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Які симптоми грибного отруєння
Симптомами грибного отруєння можуть бути запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності, які можуть з’являтися у різний час - від 30 хвилин до кількох діб, залежно від виду грибів, які вживали.
Що робити, якщо виникли симптоми отруєння
Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте «швидку допомогу». Не викидайте залишки грибів – їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Бережіть себе та своїх рідних!
Голованівське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області