Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Що необхідно знати про сказ

Дата: 12.05.2023 13:42
Кількість переглядів: 65

Сказ - важке   невиліковне  захворювання, яке   неминуче  закінчується смертю. Ця стаття має на меті попередити про небезпеку контакту з тваринами невакцинованими  своєчасно  проти сказу,особливо безпритульними і дикими тваринами, які часто є носіями страшної інфекції. Хворіють на сказ люди і всі теплокровні тварини, як свійські так і дикі. Зараження сказом відбувається від хворих тварин, які виділяють вірус зі слиною. Збудник сказу є в слині, мозку хворої тварини або клінічно здорової вже за 10 днів до появи ознак хвороби, тобто на перший погляд цілком здорової тварини.

Активні вогнища цієї особливо небезпечної інфекції практично існують по всій території України. Джерелом інфекції для 60% осіб, які захворіли, послужили собаки, 10% кішки, 3% лисиці, 3% інші тварини. За 2022 рік в Кіровоградській області   зареєстровано 36 випадків захворювання на  сказ. З початку поточного року в області зареєстровано 20  випадків сказу серед диких м’ясоїдних тварин, так і серед свійських.

У хворих на сказ тварин змінюється поведінка.Дикі тварини втрачають страх, наближаються до людської оселі, нападають на домашніх тварин і людей. Хворі домашні тварини можуть бути неспокійними або пригніченими, відмовляються від  їжі та води, кусають, драпають господарів. Збудник сказу (вірус) знаходиться в слині хворих тварин, а тому небезпечними можуть бути не тільки укус, але і заслинення, і подряпини. З місця пошкодження по нервовій тканині  вірус просувається до головного мозку, де вражає важливі життєві центри, що приводить до загибелі. У тварин  прихований період захворювання триває 7-8 днів (у людини до 1 року). Ось чому небезпечними на сказ можуть бути здорові на вигляд тварини.

Пам’ятайте – запобігти сказу можна за  умови таких правил:                 

  • всі громадяни зобов’язані щорічно щеплювати своїх котів та собак проти сказу;
  • в жодному разі не треба вбивати тварину, яка покусала людину чи тварину. ЇЇ треба тримати ізольовано і спостерігати протягом 10 днів та повідомити медичних та ветеринарних фахівців;
  • кожний випадок  незвичайного   поводження  тварини  (збудження,  поїдання сторонніх предметів) потрібно перевірити щодо захворювання на сказ.

Щоб не заразитись сказом:

  • утримуйтесь від контакту з дикими і безпритульними тваринами;
  • не вбивайте здорових на вигляд тварин, які нанесли укус та інші пошкодження, а терміново викликайте ветеринарного лікаря;
  • якщо стався укус домашньою твариною, то виясніть ім’я та адресу господаря, тому що це допоможе уникнути щеплення, так як за твариною можна встановити ветеринарний нагляд;
  • особливо звертаємо увагу людей, які з власної доброти беруть безпритульних собак, кішок до себе додому. Перед тим, як принести додому, то потрібно доставити в ветеринарну лікарню для клінічного огляду та щеплення проти сказу.

Не легковажте своїм здоровям!

 

Голованівське  районне   управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградськвй області       

Фото без опису                                               


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь