Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Захистимо бджіл від отруєння

Дата: 09.06.2023 09:37
Кількість переглядів: 97

У період збору нектару й пилку бджоли стають уразливою мішенню для пестицидів - хімічних засобів захисту рослин від шкідників, бур’янів, гризунів. Істотно впливають на бджіл інсектициди (хімічні засоби безпосередньої боротьби зі шкідливими комахами), які є причиною близько 95% випадків хімічного токсикозу бджіл. У випадку загибелі бджіл від пестицидів розмір нанесених збитків встановлюється комісією, що створюється місцевими органами виконавчої влади. Комісія, до складу якої обов’язково включається ветеринарний лікар, розслідує обставини на місці, складає акт із зазначенням винних осіб, організовує відправку проб загиблих бджіл на експертизу до спеціалізованої лабораторії. Термін доставки проб не повинен перевищувати 1-2 доби від часу відбору. При цьому в супровідному документі потрібно вказати на який отрутохімікат слід провести дослідження. За результатами експертизи акт комісії надається потерпілій стороні та суб’єкту, який заподіяв шкоду.

Відповідно до статей 30 та 37 Закону України «Про бджільництво» фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробок через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і термін дії токсичності препарату. Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл, у ранкові або вечірні години.

Згідно з Державними санітарними правилами авіаційного застосування пестицидів та агрохімікатів в народному господарстві України, забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками сільськогосподарських культур, лісових та інших угідь, які розташовані ближче

  • 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;
  • 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин;
  • 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівницьких ферм, а також посівів сільськогосподарських  культур,які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників.

Пасічники зобов’язані зареєструвати пасіку за місцем проживання або місцем знаходження у органах місцевого самоврядування та оформити ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку в установі ветеринарної медицини, так як без реєстрації пасіки відшкодувати збитки буде неможливо.

Відповідно до статті 38 Закону України «Про бджільництво» порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України.

 

Голованівське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь