Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Легалізація трудових відносин та дотримання мінімальних гарантій при оплаті праці

Дата: 16.06.2023 13:09
Кількість переглядів: 113

Легалізація трудових відносин та заробітної плати на сьогодні є невід`ємною частиною правової держави.  На жаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства. Часто працівники отримують офіційну зарплату меншу за мінімальну (або на рівні мінімальної), а решту зарплати – у «конверті». Таким чином роботодавці ухиляються від сплати податку. Не рідкість і випадки, коли працівники взагалі офіційно не оформлені на роботу.

Тому, легалізація трудових відносин і заробітної плати, ліквідація прихованої зайнятості  є одним із ключових напрямків роботи усіх державних органів, в тому числі й органів місцевого самоврядування, і вирішувати цю проблему треба спільними зусиллями – як державі, так і самим працівникам.
За порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність.

З метою здійснення заходів щодо легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення на території громади рішенням виконавчого комітету Вільшанської селищної ради від 27 травня 2021 року № 64 утворено робочу групу з легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення, яка проводить широку роз′яснювальну роботу серед підприємців щодо дотримання норм трудового законодавства.  У складі робочої групи є представники податкової інспекції, Держпраці та інші посадові особи, які зі знанням справи нададуть відповідні консультації з того чи іншого питання.

Крім того, інспектори управління Держпраці самостійно, без попередження роботодавця, скажімо в сфері торгівлі, мають право здійснювати перевірки та притягувати винуватців до відповідальності, тож, аби уникнути неприємностей при зустрічі з інспектором,  дотримуйтесь норм чинного законодавства в частині легальної виплати заробітної плати та зайнятості найманої праці, цим самим ви надасте вашим працівникам додаткові соціальні гарантії, а себе убезпечите від протоколів та штрафів.

Що стосується виплати заробітної плати в мінімальних розмірах, на сьогодні це- 6700 грн. Згідно із ст 3 Закону України  «Про оплату праці», мінімальна заробітна плата-це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну(годинну) норму праці. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов`язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують найману працю за будь-якою системою оплати праці.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

Рівень розвитку держави та добробут громадян зумовлюється рівнем розвитку її органів самоврядування. Саме на місцевому рівні зараз вирішується значна частина важливих для населення питань в сфері соціального, культурного, економічного забезпечення. Чесно сплачені податки за фактично відпрацьований робочий час (не прихований)  забезпечать нормальне функціонування територій: виплати заробітних плат, пенсій та інших соціальних виплат, підтримання правопорядку, надання допомоги переселенцям, армії та містам, які тримають лінію фронту.

       

  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь