Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Отруєння: харчові токсикоінфекції та ботулізм

Дата: 28.06.2023 09:35
Кількість переглядів: 125

Розрізняють два основних види харчових отруєнь: мікробні, або інфекційні, і неінфекційні. Інфекційні отруєння викликають збудники інфекційних захворювань: сальмонельоз, дизентерія, харчові токсикоінфекції. Неінфекційні виникають після вживання в їжу продуктів, що містять отруйні або токсичні речовини (гриби, ягоди, насіння і так далі). Отруїтися можна і хімічними речовинами, в тому числі медикаментами. Але найпоширеніше отруєння — харчова токсикоінфекція.

Що таке харчова токсикоінфекція?

Харчова токсикоінфекція (ХТІ) виникає внаслідок зараження токсинами, які утворюються в результаті життєдіяльності бактерій поза організмом людини — в основному, в харчових продуктах.

В організм людини з їжею можуть потрапити різні бактерії — патогенні та умовно патогенні (стрептококи, стафілококи, клостридії, протей, ентерококи і ряд інших). Бактерій, здатних продукувати токсини, безліч. Токсини здатні тривалий час зберігатися в заражених продуктах, деякі токсини витримують різні види обробки, в тому числі, кип’ятіння протягом кількох хвилин.

Характерні ознаки харчових токсикоінфекцій: гостре, нетривале протікання, масовість (за короткий проміжок часу захворює велика кількість людей).

Заражаються абсолютно всі, хто їв заражений продукт. Інкубаційний період дуже  короткий, від кількох хвилин до 16 годин.

 Продукти заражаються декількома способами:

  • через тварин-носіїв. Носіями бактерій можуть бути водоплавні птахи, свині, корови, вівці та інші тварини, відповідно їх м’ясо, молоко, яйця можуть бути забруднені бактеріями; 
  • ззовні. Токсини або бактерії, що утворюють токсичні речовини, забруднюють доброякісну їжу при транспортуванні, зберіганні, приготуванні та реалізації. У тому числі — через контакт з людьми, що страждають гнійними захворюваннями шкіри та горлянки (хронічний тонзиліт, гнійничкові висипання на шкірі), які не дотримуються правил особистої гігієни. А також при контакті з брудним посудом, тарою, обробним інвентарем.

Для розвитку ПТІ необхідно, щоб в організм потрапила велика доза збудника і його токсину. Найбільш небезпечні: молочні і м’ясні продукти, салати, що містять картоплю чи яйця, а також тістечка з кремом, особливо в літню пору.

Симптоми харчової токсикоінфекції:

  • біль у животі;
  • нудота, блювота, рідкий стілець до 10-15 разів на добу;
  • підвищена температура тіла, озноб;
  • тахікардія (прискорене серцебиття), знижений артеріальний тиск;
  • судоми м’язів.

 Перша допомога  при харчовій токсикоінфекції зводиться до промивання шлунка і кишечника, купірування блювоти, внутрішньовенне введення сольових і дезінтоксикаційних розчинів з урахуванням втрати рідини і ступеня інтоксикації.

Потім, при необхідності, вводять антибактеріальні препарати, сорбенти, пробіотики та інші фармакологічні засоби. Вони підбираються лікарем індивідуально.

Ботулізм — найбільш небезпечна харчова токсикоінфекція

Токсин ботулізму — найбільш сильнодійний з усіх відомих токсинів. Смертельною є доза 8-10 мкг. При несприятливому результаті людина може померти на другий-третій день після отруєння. Ботулотоксин викликає ураження центральної та периферичної нервової системи, печінки, нирок, легенів та інші.

У харчові продукти цей збудник потрапляє разом із землею.  Свіжому продукту нічого не загрожує; неприємності починаються, коли з нього роблять консерви. Опинившись у своєму середовищі — без кисню, спори проростають, виділяючи сильну отруту. Життєдіяльність мікробів може привести до зміни смаку продукту, до утворення газів — роздувся консервні банки напевно доводилося бачити кожному. Багато виробників консервів спеціально роблять центральну частину кришки тонкої і попереджають покупця, що вона ні в якому разі не повинна бути роздута.

Знищити спори ботулізму непросто — вони витримують нагрівання до 120 °С.

Симптоми захворювання проявляються через 2-3 години, рідше — через                            2-3 діб після вживання в їжу отруйних продуктів. З’являються: нудота, блювота, а іноді і двоїння в очах (дуже важливий симптом), розширення зіниць, параліч м’язів піднебіння, язика, гордянки, гортані, особи, дихальної мускулатури. В результаті цього порушується ковтання, мова, наступає зупинка дихання. Чим повільніше розвиваються симптоми захворювання, тим краще це для організму.

Перша допомога при отруєнні зводиться до промивання шлунка і кишечника, призначенням сорбентів — активованого вугілля, сольового проносного, рясного пиття.

Специфічне лікування ботулізму — це введення полівалентної специфічної противоботулінічної сироватки. Її необхідно вводити якомога раніше і в умовах стаціонару.

 Бережіть своє здоровʼя і здоровʼя близьких, а особливо дітей!

 

  Голованівське районне управління

  Головного управління Держпродспоживслужби

  в Кіровоградській області

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь