Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Що потрібно мати вдома на випадок аварії на АЕС

Дата: 10.07.2023 14:52
Кількість переглядів: 80

Ми знаємо, що росіяни можуть у будь-який момент завдати теракту по Запорізькій АЕС. Тож необхідно бути готовим на випадок надзвичайної ситуації, а саме: поширення радіації.

Якщо радіаційна аварія сталася у вашій місцевості, її можна перечекати в приміщенні. Потрібно заздалегідь підготувати певні речі, аби з мінімальною втратою для здоров’я пережити аварію.

Зокрема варто мати скотч, плівку, щільну тканину, якщо ви будете залишатися у будинку, а не в укритті. Необхідно зменшити можливість потрапляння повітря ззовні до квартири. Потрібно ущільнити вікна та двері. Після того не підходити до них близько.

Засоби гігієни: мило, шампунь

Коли ви зайдете у приміщення, необхідно змити з себе весь пил та бруд. Найкраще - прийняти душ. Якщо немає такої можливості – вимийте руки, обличчя, відкриті ділянки шкіри. Намагайтеся не терти шкіру, аби уникнути потрапляння радіоактивних речовин у рану.

Пластикові герметичні пакети, змінний одяг та взуття

Коли ви змиєте із себе увесь пил, необхідно перевдягтися у чистий одяг, а попередній – акуратно скласти у пластикові пакети (найкраще – герметичні) та покласти його подалі від людей чи домашніх тварин.

Їжа та вода

Варто заздалегідь подбати про запаси їжі та води. Найкраще зберігати їжу в герметичних контейнерах. Придатною для пиття вважається бутильована вода. Кип’ятіння води не знезаражує її, тож водопровідну воду можна використовувати лише для господарських потреб.

Лікарські засоби

Вам потрібно заздалегідь подбати про ліки, які необхідні вам за станом здоров’я. Йодид калію слід приймати лише, якщо ви отримали таку вказівку від органів влади чи ДСНС. Приймати йодид калію «для профілактики» без потреби – неприпустимо. Це може зашкодити вашому здоров’ю.

Засоби зв’язку

Влада сповіщатиме про події та даватиме вказівки. Тому необхідно подбати про мобільний інтернет, телебачення та радіоприймач, що працює від батарейок у разі аварії на електромережах. Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел.

Також варто зібрати усі документи – вони можуть знадобитися у разі евакуації.

Аби захистити себе від впливу радіації, необхідно дотримуватися трьох простих правил – перебувати в укритті, стежити за офіційною інформацією та виконувати вказівки органів влади.

 

 

 

Голованівське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь