Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Інформація про стан санітарно-епідемічної ситуації в Україні щодо спалахів (групових випадків) гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед людей

Дата: 16.08.2023 11:07
Кількість переглядів: 116

    За даними аналізу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на сьогодні санітарно-епідемічна ситуація в країні залишається нестійкою.

    За 7 місяців 2023 року спеціалістами Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 34 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 350 осіб, з них 198 дітей (57 %). За аналогічний період 2022 року працівники Держпродспоживслужби розслідували 41 спалах гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 403 особи, з них 165 дітей (41 %). 

   Спалахи зареєстровано на території 11 областей та у м. Києві: у Львівській області - 8, м. Києві – 7, Київській та Одеській областях по 4, ІваноФранківській – 3, Дніпропетровській – 2, Вінницькій, Житомирській, Закарпатській, Рівненській, Тернопільській та Чернівецькій областях по 1 спалаху. За 7 місяців 2023 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення наступний: 17 спалахів пов’язані із закладами громадського харчування та торгівлі, 7 - із закладами освіти, 1 – із закладом культури, 2 спалахи виникли у пунктах розміщення внутрішньо переміщених осіб, 7 – у побуті.

    За оперативними даними у поточному році 12 спалахів викликано сальмонелами, 10 – вірусами (рота-, норовірусами), 5 – іншими бактеріальними збудниками, при 4 спалахах – збудника не встановлено, при 3 – дослідження тривають.

   Передача збудників інфекції в 2023 році відбувалася: харчовим шляхом - 20 спалахів, контактно - побутовим - 8, забруднена вода стала фактором передачі при 1 спалаху, триває санітарно-епідеміологічне розслідування 5 спалахів.

    На території Кіровоградської області за 7 місяців 2023 року спалахи кишкових інфекційних захворювань не реєструвалися. За аналогічний період 2022 року в області також не зареєстровані спалахи, групові випадки гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

    Водночас у поточному році зареєстровано 1 випадок гострого отруєння сурогатами алкоголю в поєднанні з дикорослими грибами з 3 потерпілими (жінки 59, 60 та 64 років), мешканками міста Кропивницького Кіровоградської області. Походження сурогату невідоме (принесено з дому), гриби дикорослі, які збирала одна із потерпілих самостійно, точну назву грибів не знала.

    Спеціалісти Держпродспоживслужби з початку поточного року взяли участь у розслідуванні 35 випадків ботулізму з 41 постраждалим, серед яких летальних випадків не було. За 7 місяців 2022 року було взято участь у розслідуванні 49 випадків ботулізму з 54 постраждалими, серед яких 2 хворих померло.

    За оперативними результатами розслідування випадків ботулізму у 2023 році встановлено, що 17 випадків з 21 постраждалим пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 12 випадків з 16 постраждалими, рибна - 1 випадок з 1 постраждалим, овочеві - 2 випадки з 2 постраждалими та гриби – 2 випадки з 2 постраждалими), 16 випадків з 18 постраждалими пов’язані з вживанням рибної продукції (у тому числі 12 випадків з 14 постраждалими – риба домашнього приготування, 3 – невідомого походження та 1 – придбана у місці стихійної торгівлі). Два хворих пов’язують своє захворювання з рибною продукцією промислового виробництва, яку було придбано у магазинах.

    В області за 7 місяців 2023 року зареєстровано 2 випадки ботулізму з 3 потерпілими на територіях Піщанобрідської селищної та Олександрійської міської громад, пов’язані з вживанням м’ясної тушонки домашнього приготування (1 випадок з 2 потерпілими) та рибної пресерви (оселедець) (1 випадок з 1 потерпілим). Випадки захворювання на ботулізм виникли в побуті.

    За І півріччя 2022 року було зареєстровано 1 випадок ботулізму з 2 потерпілими мешканцями міста Новомиргород Новоукраїнського району Кіровоградської області (батько 54 років та син 26 років), пов’язаний з вживанням рибного паштету консервованого домашнього приготування.

    Значний вплив на санітарно-епідемічну ситуацію має військовий стан в Україні, оскільки продовжуються виражені міграційні процеси населення в інші країни та всередині країни, що супроводжується масовим скупченням в транспорті, укриттях, місцях компактних проживання, проблеми зі своєчасністю та доступністю до медичної допомоги, особливо в зонах активних бойових дій, в зонах надзвичайних ситуацій техногенного характеру.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь