Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Шкільне харчування:підготовка закладів освіти до нового навчального року 2023/24 в умовах воєнного стану

Дата: 17.08.2023 15:54
Кількість переглядів: 91

Реалізацію реформи шкільного харчування на практичному рівні забезпечують державні органи, обласні адміністрації, громади, керівники органів управління освітою, педагоги та представники громадськості. На позачерговому засіданні Кабінет Міністрів України ухвалив дві постанови, які стосуються шкільного харчування. Постанови, зокрема, передбачають відшкодування коштів  витрачених на організацію гарячого харчування учнів 1-4 класів та удосконалення організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, у яких організація гарячого харчування є неможливою, або економічно не доцільною.

        Школи можуть обирати свою модель харчування: 

  • базові кухні працюватимуть усередині навчальних закладів, як це і відбувалося раніше;
  • опорна кухня схожа на базову — вона теж функціонує всередині школи, але тут можуть готувати страви і для навколишніх освітніх закладів, де неможливо організувати кухню або ж це економічно невигідно;
  • фабрика-кухня — абсолютно нова для України модель організації харчування, коли для приготування страв використовують потужності окремого підприємства, і вони забезпечують їжею школи чи дитсадки цілої громади.

        Завдяки цим трьом моделям буде можливість доставляти свіжі обіди навіть туди, де у школі лишилося чотири класи, а в них по кілька учнів. Зокрема, йдеться про сільську місцевість. Проте найважливіше, аби процес приготування відповідав всім чинним нормам та стандартам.

       Заклади освіти. Сьогодні розпочато проведення спільних комісійних обстежень закладів освіти залежно від безпекової ситуації в кожній окремій адміністративно-територіальній одиниці. Такі перевірки, відповідно до законодавства, місцеві органи влади та військові адміністрації за участю засновників закладів загальної середньої освіти  можуть ініціювати самостійно. Згідно з Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" та "Про місцеві державні адміністрації"  вони мають право створювати комісії з обстеження закладів освіти з метою перевірки їхньої готовності до організації навчально-освітнього процесу та забезпечення належних умов для всіх його учасників. Як правило, територіальні органи Держпродспоживслужби також долучаються до зазначених комісій. 

        Фахівці Держпродспоживслужби наголошують, що це робиться з метою допомогти шкільним закладам убезпечити себе та забезпечити дотримання санітарного законодавства під час організації навчально-виховного процесу, а також за дотримання вимог безпечного та повноцінного харчування школярів. Адже попри воєнний стан та обмеження системних перевірок відповідно до постанови КМУ від 13 березня 2022 р. № 303, безпека та здоров'я дітей мають бути одним з  пріоритетних напрямків роботи будь-якого закладу чи адміністрації громади. Ініціювання та проведення таких обстежень є проявом відповідального ставлення до виконання власних обов'язків.   

        Суб'єкти господарювання, які надають послуги. Крім того, самі постачальники харчових продуктів, або суб’єкти господарювання, що надають послуги харчування для закладів загальної середньої освіти, мають можливість самостійно ініціювати перевірку своєї діяльності. Для цього, згідно з Наказом Мінагрополітики від 03.01.2023 № 5 «Про затвердження Переліку підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин на період воєнного стану», їм достатньо лише надіслати письмову заяву до територіального органу Держпродспоживслужби за власним бажанням. 

       Такий крок представників бізнесу має подвійну користь. З одного боку, це є демонстрацією впевненості в якості власної роботи та її відповідності всім вимогам та стандартам. З іншого боку, успішне самостійне проходження перевірки сприяє убезпеченню представників бізнесу від можливих негативних наслідків, які можуть виникнути при організації харчування школярів.

        Крім того, з метою підвищення обізнаності щодо  норм та стандартів роботи територіальні органи Держпродспоживслужби здійснюють інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо забезпечення санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічного режиму. Під час зазначених заходів висвітлюються важливі аспекти та вимоги до організації харчування в навчальних закладах, а також забезпечення закладів питною водою гарантованої якості, сировини та харчових продуктів, які постачають оператори ринку. 

               Лише спільними зусиллями ми можемо забезпечити здорове та безпечне навчання та майбутнє  наших дітей. Здорові діти – велике щастя для батьків. А правильне та збалансоване харчування – це і є один з ключів до гарного самопочуття. 

 

Голованівське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь