Шкільний ланч-бокс із користю для здоров’я
Школярі повернулись до шкільного життя, де попри війну триває впровадження реформи шкільного харчування. Це дуже важливі зміни, тож закликаємо батьків звернути увагу на те, чим годують дітей у шкільних їдальнях. У школі наші діти проводять близько восьми годин на день. А учні молодших класів, які ходять на групу подовженого дня, часом і всі десять. Тому дуже важливо, щоб протягом дня дитина добре харчувалась. Усі батьки хочуть, щоб їхня дитина була здорова та гарно вчилася. Шкільний процес забирає у сучасних дітей дуже багато часу та енергії. Забезпечити малечу повноцінною та корисною їжею — одне з головних завдань батьків. Усе, що їстиме дитина, має допомагати їй протягом дня бути активною, уважною та веселою.
Сніданок — дуже важливий для дитини. Зранку маємо забезпечити організм, що росте, усіма необхідними корисними речовинами. Ідеально, якщо сніданок містить оптимальну кількість:
якісного білка: яйця, кисломолочний сир, йогурт, риба, бобові, тверді сири;
корисних жирів та правильних вуглеводів: хліб із цільнозернового борошна, цільнозернові каші, овочі.
І якщо з харчуванням вдома все більш-менш зрозуміло, то харчування в школі викликає багато питань. Дуже добре, що в нашу культуру швидко та впевнено входять ланч-бокси. Адже вони не лише зручні, а й дають можливість забезпечити школяра здоровим перекусом.
Важливо, щоб дорослі зрозуміли, що перекус — це не просто «смаколик» протягом дня. Це важливий прийом їжі, який має забезпечити дитину енергією, а мозок — необхідними ресурсами. Тож кілька слів про те, чого точно не має бути в ланч-боксі школяра, а саме — продуктів з високим вмістом цукру: магазинного печива, цукерок, соків та газованих напоїв, кексів, вафель, чипсів.
Така їжа тільки створює видимість насичення. Цукор провокує стрибок глюкози та інсуліну в крові, тому вже за пів години дитина знову захоче їсти. І при цьому спожита кількість енергії не використовується організмом, а лише робить школяра збудженим і неуважним.
Поради як зробити наповнення ланч-боксу корисним для дитини:
- залучайте дітей до підготовки та вибору того, що є в їхньому ланч- боксі. Вони з більшою ймовірністю з’їдять страви, які допомагали складати. Будьте креативними та робіть ланч- бокси яскравими, додавайте різні продукти;
- беріть за основу шкільних перекусів продукти, які надовго дають відчуття ситості: хліб, горіхи, зернові батончики, твердий сир, яйця тощо;
- готуйте канапки та сендвічі з цільнозернового хліба;
- не використовуйте у бутерброди майонез, крем-сир та інші магазинні намазки;
- обирайте начинку для канапки з помірним вмістом жиру. Це може бути нежирне м'ясо (наприклад курка або індичка) риба (тунець або лосось) твердий сир з низьким вмістом жиру;
- завжди додавайте до бутербродів зелений салат або овочі. Обирайте помідори черрі або палички з моркви, огірка, селери та перцю;
- завжди кладіть шматочки фруктів та ягоди, які дитині легко з’їсти за один раз. Банан, порізане яблуко чи груша, шматочки мандарину чи апельсину, скибочки дині;
- замість фруктових чи шоколадних батончиків кладіть корисні
сухофрукти, наприклад родзинки та курагу. Замініть тістечка на шоколад, цільнозернові батончики та печиво;
- обирайте йогурти з низьким вмістом жиру та цукру. Краще зупинитись на білому йогурті, до якого можна додати власні фрукти чи ягоди;
- якщо сир містить багато жиру і солі, то покладіть його меншу скибочку. Намагайтесь надавати перевагу нежирним і помірно солоним сортам сиру.
Мотивуйте дітей харчуватися здорово! Бажаємо Вашим учням у новому навчальному році гарних оцінок та міцного здоров’я!
Голованівське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області