Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Новий штам коронавірусу - «Пірола»

Дата: 27.10.2023 08:55
Кількість переглядів: 416

За даними МОЗ України в результаті секвенування, тобто лабораторного дослідження зразків, відібраних від захворілих на COVID-19, проведених у національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я на території України зареєстровано десять випадків захворювання на новий підвид штаму
Covid-19 – «Еріс». А саме – у 6 областях: Дніпропетровська, Закарпатська, Сумська, Хмельницька, Тернопільська, Чернівецька області».

Новий варіант корона вірусу Пірола є підштамом Омікрона, його вперше зафіксували в Ізраїлі. Зараз у світі виявили майже 100 тисяч спричинених ним випадків захворювання. Йдеться, зокрема, про випадки у Великій Британії, США, ПАР, Швеції, Франції, Португалії, Канаді, Таїланді, Швейцарії та Австралії. Головною відмінністю «Піроли» від інших варіантів коронавірусу є її велика кількість мутацій – близько 30 змін у своїй білковій структурі. Новий штам може обходити імунітет, набутий після захворювання на інші варіанти COVID-19 або після вакцинації.

Усі виявлені мутації наразі є довкола штаму «Омікрон». Найбільш вразливими до інфекції як правило є діти, люди похилого віку, люди з хронічними захворюваннями тощо. Також фактором ризику є скупчення людей, де за сприятливих умов інфекційне захворювання швидко розповсюджується. Єдиним дієвим способом забезпечення імунітету проти коронавірусної хвороби залишається вакцинація, особливо для людей, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання; вагітних, людей, старших за 60 років. Вакцинація  є безоплатною, записатися на вакцинацію можливо у сімейного лікаря та пунктах щеплень. Загальний рекомендований курс з первинної вакцинації проти COVID-19 та першого бустера - це три щеплення.

Найпоширеніші симптоми: нежить, головний біль, втома, чхання та біль у горлі. Однак, часто присутні ще три симптоми: діарея, подразнення очей і висип.

Якщо з'являються ознаки коронавірусу або тест показав позитивний результат, рекомендовано залишатися вдома та за можливості уникати контактів протягом п'яти днів. Якщо з’являються симптоми «Піроли», важливо вчасно звернутися по медичну допомогу та вжити заходів для запобігання поширенню інфекції.

Як діяти при появі перших ознак вірусної інфекції?

  • Потрібно негайно звернутися до лікаря  та отримати кваліфіковане лікування вірусних інфекцій.
  • Аби не ускладнювати стан, організувати режим дня так, щоб більше відпочивати.
  • Багато пити, щоб підтримувати гідрацію організму та уникнути зневоднення. Підійдуть проста вода, різні чаї, морси, соки.
  • Приймати ліки, щоб полегшити симптоми лише за рекомендацією лікаря.
  • Мити руки і не торкатися руками свого обличчя, зокрема рота, носа та очей.
  • Регулярно провітрювати і робити вологе прибирання в кімнаті, в якій знаходиться хворий. Слідкувати за вологістю – чим вище, тим краще. Вологе повітря не дає пересихати слизовим, хворий краще себе почуває, а вірусам складно пересуватися у повітрі.

Що зробити, аби не заразити вірусною інфекцією інших?

  • Якщо є можливість – працювати або навчатися з дому. Це вбереже від ймовірного зараження набагато більше людей, ніж здається (сусіди, випадкові перехожі, пасажири в транспорті, колеги).
  • Уникати зайвих контактів. Ліки і продукти можна попросити купити когось із рідних, сусідів.
  • Усім, хто живе або часто контактує з хворим, варто підтримати свій імунітет та захиститися від зараження вірусами за допомогою препаратів для профілактики ГРВІ, грипу та COVID-19.
  • Дотримуватися побутової гігієни. Виділити на час хвороби окремий посуд: чашку, тарілку, ложку з виделкою. Те саме стосується окремого рушника для рук. Не можна спільно користуватися одягом та іграшками. Хворому бажано дистанціюватися в окремій кімнаті. Періодично протирати предмети, яких торкається хворий (дверні ручки, поверхні побутової техніки, пульти від телевізора тощо.
  • Попередити всіх, з ким напередодні були тісні контакти, про появу симптомів або вірусну хворобу.

Якщо є нагальна потреба вийти з дому під час хвороби, то треба:

  • Вдягнути маску, особливо в громадському транспорті або місцях скупчення людей (магазин, бомбосховище, поліклініка).
  • Чхати і кашляти у згин ліктя або паперову серветку, яку викинути у смітник.
  • Уникати погано вентильованих місць.
  • Мати при собі вологі серветки, паперові хустинки, запасну маску, дезінфектор для рук.

Турбота про себе – це звично. Так само нормальним і звичним має стати турбота про оточуючих. Тому важливо дотримуватися цих порад, щоб зменшити ризик інфікування вірусом інших людей.

 

 

 

Голованівське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь