Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

27 жовтня – День української писемності та мови

Дата: 27.10.2023 11:54
Кількість переглядів: 119

Президент України Володимир Зеленський 28 липня 2023 року підписав Указ № 455/2023, відповідно до якого дата святкування Дня української писемності та мови була перенесена з 9 листопада на 27 жовтня.

Цього року свято відзначають за новою датою через рішення Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) перейти на новий церковний календар. Свято української писемності та мови традиційно відзначається в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця (письменника-агіографа, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря), з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови.

Завдяки мові та мисленню суспільство здатне змінювати навколишній світ. Недарма, українську мову називають солов’їною, адже вона багата на епітети та її звучання неймовірне. Безумовно, мова для народу є його скарбницею, живою схованкою людського духу. Рідна мова утворює невидимий зв’язок між усіма поколіннями минулого та майбутнього. Навіть коли українську мову намагалися витіснити, народ завжди зберігав та відстоював право розмовляти своєю мовою. Українські поети, художники, політичні діячі у всі часи намагалися зберегти та популяризувати рідну мову. 

Цьогоріч, до Дня української писемності та мови у Вільшанській селищній територіальній громаді проведено низку заходів.

В Вільшанській селищній Публічній бібліотеці імені Лідії Горячко організовано для всіх бажаючих написання радіодиктанту та проведено для учнів Вільшанського ліцею селищної ради літературно-виховну годину «Рідна мова – дорога людині як саме життя».  

Усі заклади загальної середньої освіти взяли участь у Всеукраїнському радіодиктанті національної єдності та провели класні години присвячені дню писемності «Без мови і калини нема України». Для 10-11 класів організовано конкурс на кращий слоган про мову; для 8-11 класів - інтелектуально-розважальну гру «Мова єднає всіх»; для 6-9 класів - квест «Моя Україна; для 5-9 класів - квест «Збережемо наш скарб – рідну мову»; для 5-7 класів - конкурс знавців народної казки «Казка вчить Батьківщину любить»; для 5-х класів - вікторину «Мово рідна, солов’їна».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь