Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю

Дата: 01.12.2023 13:27
Кількість переглядів: 61

Щорічно 3 грудня відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю. Ініціатором проведення цього символічного дня стала ООН, яка в 1992 році запропонувала заснувати такий день на честь закінчення Десятиліття інвалідів, проголошеного в 1983 році.

Ця подія має на меті сприяти кращому розумінню проблем, з якими стикаються люди з інвалідністю, реалізації їх прав та усвідомлення того, які переваги має залучення осіб із обмеженими можливостями до участі в різноманітних галузях політичного, соціального, економічного та культурного життя нашого суспільства.

Україна була однією з перших держав, які відгукнулись на заклик ООН щодо щорічного відзначення цієї дати та закріпили його на законодавчому рівні. Зокрема, 28 листопада 1992 року було прийняте Розпорядження Президента України «Про відзначення Міжнародного дня інвалідів в Україні», 27 листопада 1993 року – Указ Президента України «Про Міжнародний день інвалідів в Україні», 3 грудня 1998 року – Звернення Верховної Ради України з нагоди Міжнародного дня інвалідів.

З метою захисту прав інвалідів в Україні були ухвалені Закони України: «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про реабілітацію інвалідів в Україні», ратифікована Конвенція ООН про права інвалідів. Усунення бар’єрів на шляху до самореалізації осіб з особливими потребами, гарантування доступу до гідної освіти і робочих місць на сьогодні є одним із пріоритетних напрямів соціальної політики України, які знайшли своє відображення у Національній стратегії із створення безбар`єрного простору в Україні на період до 2030 року.

Також варто зазначити той прикрий факт, що у зв`язку з воєнними діями на території нашої держави, кількість людей з інвалідністю в Україні за 2022 – 2023 роки врази збільшилася. Війна ще не закінчилася, а отже ця цифра, на жаль, буде лише рости. Тому ми повинні бути готовими створити середовище, в якому буде комфортно жити та працювати всім, повинні сприяти тому, щоб новою суспільною нормою стала безбар`єрність: забезпечення рівних прав людей з інвалідністю в отриманні доступу до публічних послуг та повноцінної участі у культурному, політичному та суспільному житті.

Інвалідність – це не вирок. Практика показує, що інваліди можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства.

Незважаючи на наші буденні проблеми, ми повинні замислитися над непростою долею людей з вадами здоров`я і не тільки у цей день, а й впродовж всього року не забувати про людей з обмеженими можливостями, які живуть поруч з нами. Вони потребують реальної допомоги і уваги. Допомагаючи та проявляючи увагу до людей із обмеженими можливостями, ми захищаємо своє людське обличчя.

Тож, побажаємо людям із обмеженими можливостями витримки, здоров`я, оптимізму та втілення у життя їхні планів, задумів та мрій. Хай залишаються сильними духом та надихають нас до особистісного розвитку, боротьби та втілення своїх мрій!


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь