Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Як вберегтися від застуди: що варто знати, щоб не хворіти

Дата: 29.01.2024 13:26
Кількість переглядів: 30

Різке похолодання, що прийшло раптово, особливо "сприятливе" для застуд та вірусних інфекцій, котрі активно розгулюють в транспорті, на роботі чи в інших людних місцях.

Як захиститися?

        В першу чергу треба підтримувати й зміцнювати свій загальний імунітет і подумати про вакцинацію.

Якщо говорити не за специфічний імунітет (тобто вакцинацію), то зараз така пора, що треба звернути увагу на вживання овочів та фруктів. При цьому віддати перевагу все ж овочам, особливо зеленим, бо деякі фрукти все ж містять багато цукру.

       Також варто згадати про загальнозміцнюючі вправи прогулянки на свіжому повітрі, загартовування. До речі, якщо ви хочете підвищити опірність організму до застуд, тоді можна проводити місцеве загартування: кінцівок рук, ніг, вмивання холодною водою, контрастний душ. Ну, а поступово досвідченим "моржам" можна переходити до обливання холодною водою чи купання у водоймах.

     Звісно, така порада не для усіх, а стосується, в першу чергу, тих, хто регулярно підтримує свій тонус. Також для тих, хто не боїться холоду, корисно пройтися босоніж по землі чи берегу водоймища.

        Не менш важливою при профілактиці застудних захворювань є гігієна порожнини носа та носоглотки, а також горла. Проводити процедури полоскання можна простою водою або підсоленою, особливо це стосується дітей. Щоб дитина добре дихала носом, слід підвищувати вологість повітря в квартирі, а також застосовувати засоби для зволоження слизової носа.

        Разом з тим, процедура полоскання не завадить й дорослим. Інша справа – змусити себе це робити. Для полегшення можна використовувати вже готові зволожуючі спреї з морською сіллю, які не складно знайти в аптеках.

При перших ознаках застуди

        По-перше, не варто переносити застуду на ногах. Підхопивши простуду, бажано дотримуватися постільного режиму, економити сили та енергію, та перебувати в теплі.

Якщо немає високої температури – при перших симптомах можна прийняти гарячий душ або ванну. Прогріти при цьому обличчя, шию, грудну клітку. Після цього укутатися в ковдру, випити гарячого чаю. Якщо немає алергії, то в чай можна додати кілька ложок меду. А ще краще – імбир, він зміцнює імунітет і добре зігріває.

        Не забувайте при перших ознаках застуди пити багато рідини. Чим більше і частіше ви п’єте, тим більше шансів в організму на швидке відновлення. А ось палити, вживати каву чи алкоголь небажано. Необхідний також здоровий сон та відпочинок, адже саме у фазу глибокого сну відбувається регенерація імунної системи.

Чого робити не варто?

         Якщо сталося так, що ви все-таки захворіли, в першу чергу не слід відразу приймати антибіотики – лише за призначенням лікаря. Якщо температура тіла піднімається не вище 38 градусів і якщо дозволяє стан здоров’я – не вживайте жарознижуючі засоби. Збивати таку температуру не слід – вона потрібна організму для боротьби з вірусом. А зловживання жарознижуючими лише пригнічує імунітет.

Збивати температуру можна тільки в тому випадку, якщо вона перевищує 38,5 градусів, або якщо є якісь побічні ефекти, що супроводжують нижчу температуру (наприклад, судоми або сильний дискомфорт).

Треба бути обережними з дітьми – обов’язково при підозрах на застуду чи грип варто проконсультуватися в лікаря. Так само людям з серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом теж варто звертатися за медичною допомогою.

Вакцинація від грипу

       Аби убезпечитися від грипу, медики пропонують, зробити щеплення. Вакцинуватися можуть усі бажаючі, однак в першу чергу це рекомендують робити дітям, вагітним жінкам, людям похилого віку. Особливо людям з ослабленим імунітетом, схильністю до простудних захворювань і тим, хто хворіє на діабет. Звісно 100% ефекту вакцинація не дасть, але на 70% застереже від можливих ускладнень.

Щеплення від грипу не входить до обов’язкових календарних щеплень, тому є платним. Через те, що віруси грипу мінливі – щеплення робиться на сезон. Кожного року проводять дослідження на найбільш агресивні віруси й проти них виготовляють вакцину.

    

         Загалом, більшість все ж воліє лікувати застуду в домашніх умовах, не звертаючись до лікарів. Однак, якщо застуда триває занадто довго або лікування не допомагає і симптоми лише посилюються, все ж варто звернутися за медичною допомогою.

Будьте здорові!

 

                                                    Голованівське районне управління

                                                    Головного управління Держпродспоживслужби

                                                    в Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь