Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Ієрсиніоз та заходи його профілактики

Дата: 11.03.2024 10:49
Кількість переглядів: 175

Хвороба  ієрсиніоз часто перебігає, «маскуючись» під різні захворювання: гострої респіраторної вірусної інфекції, кишкової інфекції, апендициту, гепатиту, ревматизму.  Ієрсиніоз найбільш небезпечний для дітей. Цю хворобу з групи кишкових інфекцій діагностують лише у третині випадків.

Загроза ускладнень зростає, якщо не лікувати ієрсиніоз. Наслідки цієї кишкової інфекції можуть бути доволі серйозними. У половині випадків ревматоїдний артрит міг бути спровокований раніше перенесеним ієрсиніозом. Він може бути пусковим механізмом для розвитку важких патологій, а також ускладнити хронічні хвороби.

        В Україні реєструються спорадичні випадки єрсиніозу – до півсотні на рік. Саме вразливими категоріями є діти віком до 17 років, а також реєструються випадки хвороби і серед дорослих. Однак, хворих на цю кишкову інфекцію – значно більше.

       Ієрсиніоз – це гостре інфекційне зооантропонозне захворювання, що характеризується токсико-алергічною симптоматикою, ураженням травного тракту, тяжким перебігом. Збудник захворювання – Yersinia enterocolitica.                 Резервуаром інфекції в природі є домашні тварини (свині, собаки, кролики) та синантропні мишовидні гризуни.

     Передається фекально-оральним шляхом: вживання забруднених збудниками продуктів (овочі, фрукти, молоко, м’ясо тощо), які не пройшли термічної обробки, особливо після тривалого зберігання в холодильнику чи підвалі, рідше – води.

        Ієрсинії не переносять тепла: нагрівання до 60°C вбиває їх вже через півхвилини. Проте, бактерія витримує холод і багаторазове заморожування та розмерзання. Температура 4-8°C є сприятливою для розмноження бактерії. Ієрсинії можуть «проживати» на свіжих овочах (капуста, морква, яблука тощо) в умовах овочесховища та холодильника.

        Сприйнятливість висока. До груп ризику відносять осіб, які працюють у тваринництві, птахівництві та на харчоблоках. Характерна осінньо-зимова сезонність.

        Коли ієрсинія може потрапити в організм людини.

Наприклад, не достатньо просмажили м'ясо, передусім свинину, готуючи стейк або шашлик. Погана термічна обробка м’яса, де є напівсирі шматки, може спричинити інфікування.       

Відомо, що навесні, з метою боротьби з авітамінозом, батьки намагаються частіше годувати дітей корисними салатами з моркви, капусти, яблук. А звідки з’являються овочі та фрукти на прилавках? З підвалів та овочесховищ, де за зиму встигають досхочу побігати миші. Вони власне і забруднюють овочі збудниками хвороби.

        Інкубаційний період – від 1-2 до 18 діб, частіше 2-3 доби. Захворювання починається гостро, вже у перші години температура підвищується до                                 38,5 – 39,5°C. За клінічними проявами розрізняють абдомінальну, генералізовану та вторинно-вогнищеву форми захворювання, можливий хвилеподібний перебіг. Хворі ієрсиніозом люди неконтагіозні.

       Саме на весні найбільший ризик заразитися ієрсиніозом!

        Низька температура, висока вологість - ідеальні умови для розмноження мікроорганізмів. На думку вчених вже до квітня в овочесховищах збудник ієрсиніозу  виявляється в третині проб моркви, цибулі, капусти та інших овочів і фруктів. Зберігаючи погано очищені, забруднені овочі в холодильнику, господині створюють максимально сприятливі умови для розмноження ієрсиній. Крім того, причиною захворювання можуть стати цукор, печиво, пряники, сухарі, сир, інші продукти, якщо вони зберігалися на складі у відкритому вигляді. Тому майте на увазі  безпечніше купувати всі продукти  не  розсипом на вагу, а у фабричних упаковках. Захворювання можна уникнути, якщо дотримуватися елементарних правил гігієни - ретельно очищати та мити овочі, фрукти, холодильник; попереджувати розмноження гризунів упідвалах та овочесховищах!

       Специфічна профілактика захворювання не розроблена.

   Неспецифічна профілактика ієрсиніозу полягає у дотриманні правил зберігання продуктів, технології приготування та реалізації їжі. Продукти, на яких знайдені сліди гризунів, краще не споживати, а в разі необхідності – обов’язково піддати термічній обробці. Благоустрій населених пунктів, недопущення заселення господарств мишовидними гризунами, у разі необхідності проводити заходи боротьби з ними. У підвалах та коморах зберігати харчові продукти, а також овочі на полицях у закритій тарі в  першу чергу, овочів та харчових продуктів, які не підлягають при приготуванні страв, термічній обробці. Суворе дотримання санітарних правил як на особистих кухнях, так і на підприємствах громадського харчування. Відповідність технологій приготування і термінів зберігання харчових продуктів, особливо свіжих овочів і фруктів. Дотримання правил загальної та особистої гігієни. Для уникнення захворювання рекомендуємо вживати лише термічно оброблену їжу та кип’ячену чи бутильовану воду в заводській упаковці, дотримуватись правил особистої гігієни особливо при догляді за тваринами.

        Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних і  близьких!

 

 

Голованівське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь