Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Стратегія реформування системи шкільного харчування

Дата: 18.03.2024 14:33
Кількість переглядів: 155

Раціональне харчування тих, хто навчається – одна з умов створення здорового середовища у загальноосвітніх установах, зниження негативних ефектів і наслідків функціонування системи освіти. Тому Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 27.10.2023 № 990-р схвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. Стратегія визначає план дій на                              2023-2024 роки, пріоритетні напрямки роботи до 2027 року та операційні завдання.

Актуальними проблемами залишаються неналежні умови організації достатнього, якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти.

Основними причинами зазначених проблем, що потребують вирішення протягом 2023-2027 років, є:

- недостатність обсягів місцевих бюджетів забезпечувати виконання норм харчування в закладах освіти в умовах повномасштабного вторгнення росії на територію України;

- підвищення вартості харчування, що обумовлено процесом інфляції та зниження платоспроможності батьків, через що все менше учнів відвідують шкільні їдальні; 

- втрата постачальників харчових продуктів або послуг з організації харчування через нерентабельність для суб’єктів господарювання, віддаленість територій, пошкодження автомобільних шляхів та інші ризики для ринку в умовах повномасштабного вторгнення росії на територію України. Зокрема, логістика постачання ускладнена, через що заклади освіти не можуть вчасно отримувати замовлені харчові продукти;

- застарілість або пошкодженість внаслідок воєнних дій обладнання та харчоблоків, що не дозволяє використовувати сучасні технології приготування страв і забезпечувати дотримання принципів системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), відповідно є потреба у відновленні, комплексній модернізації та ремонтних роботах;

- нестача кухарів, інших працівників на кухні;

- потреба у додатковому навчанні працівників закладів освіти та підприємств, що надають послуги з організації харчування закладам освіти, на тему організації харчування (зокрема щодо впровадження нових норм харчування, складення та виконання меню);

- відмова дітей від шкільного харчування через сформовані неправильні харчові звички;

Ухвалення цього документа є одним із найважливіших кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти та забезпечення дітей якісною та поживною їжею.

Фактично цей документ – готовий план дій на найближчі роки.

Він спрямований на:

- підвищення фінансової та інституційної спроможності громад;

- відновлення та модернізацію харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності;

- забезпечення органів місцевого самоврядування та закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування та сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок;

- запровадження нових норм харчування та меню;

- формування культури здорового харчування в Україні.

Стратегічна мета реалізації реформи – забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.

Серед показників досягнення стратегічної мети:

- зменшення відсотка ожиріння серед дітей віком до 18 років;

- рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти;

- зміна харчових уподобань дітей шкільного віку;

          - збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти;                 -   ---       -збільшення кількості комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків.

Стратегічною метою державної політики в межах реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року є забезпечення різноманітного, збалансованого та якісного харчування у закладах освіти, що, зокрема, сприяє соціальному захисту вразливих груп населення, формуванню у громадян навичок, усвідомленому вибору здорового харчування (як прояву піклування про власне здоров’я та психологічний стан у критичних умовах).

Розпорядженням  начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації від 23 січня 2024року 39-р затверджена комплексна регіональна програма реалізації Стратегії реформування шкільного харчування у Кіровоградській області на період до 2027 року та обласного плану заходів щодо впровадження її у 2024-2025 роках.

Реалізація стратегії реформи шкільного харчування має стати основою формування здорового суспільства та значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні!

 

 

                                                Голованівське районне управління

                                                Головного управління Держпродспоживслужби

                                                в Кіровоградській області


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь