Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Як попередити отруєння нітратами

Дата: 03.04.2024 15:16
Кількість переглядів: 121

        Нітрати (солі азотної кислоти) - найпоширеніші токсичні забруднювачі середовища існування людини. Джерелом такого забруднення є, перш за все, азотні добрива, продукти гниття органічних речовин, комунально-побутові відходи, промисловість тощо.

 

        Потрапляння нітратів до організму людини можливе  через:

  • овочі і фрукти (найбільше нітрати накопичуються в чорній редьці, буряку, салаті та зелені);
  • м'ясні та рибні продукти (особливо сирокопчені ковбаси);
  • сири;
  • воду (особливо  через системи  забезпечення населення водою із відкритих водойм).

       

        Існує думка, що вода зі свердловини або колодязя чистіша тієї, що тече з крана, проте це неправда, адже нітрати потрапляють у ґрунт, а звідти - в ґрунтові води, з яких - в свердловини і колодязі. Високий рівень нітратів у воді часто викликаний стоком добрив з сільськогосподарських угідь та промислових підприємств. Під впливом мікроорганізмів шлунково-кишковий тракт в процесі метаболізму утворює нітрати, нітрозоаміни і нітрозоаміди. Саме тому, неабияке значення має проведення лабораторного контролю як питної води, так і продуктів харчування.

       Так,  через вміст нітратів на ринках Кіровоградської області у березні,                     квітні місяцях  2023 року заборонили продавати п'ять партій овочів-                                          17 кілограмів капусти та 150 кілограмів редиски ( на чотирьох ринках в обласному центрі та одному у селищі Вільшанка Голованівського району).

        До високонітратних рослин (700–2000 мг/кг) відносяться: морква, буряк, редька, редис, салат, шпинат, селера, петрушка та інша городня зелень. До середньонітратних (від 180 до 700 мг/кг) - картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки. До низьконітратних (до 180 мг/кг) - фрукти і ягоди.

        Крім того, існують сорти овочевих рослин, які в умовах високонітратного забезпечення втратили здатність накопичувати нітрати: морква сортів "Артек" та "Шантене-2461", буряк сорту "Хавський", селера "Яблучна" та "Грибовська", ревінь "Циклон", томат сортів "Меридіан", "Глорія", "Райдуга Молдови", "Оранж".

        Доведено, що залежно від сімейства рослин, вміст нітратів коливається  в десятки разів, а в залежності від сорту  у 2–3 рази. Рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 3-5 разів нітратів більше, ніж пізня.

        Велика концентрація нітратів викликає дуже рідкісну та небезпечну форму анемії - метгемоглобінемію, захворювання, яке  найчастіше проявляється у дітей віком до 3 років. Основними симптомами захворювання є: блідість, головний біль, стомлюваність, пришвидшене серцебиття, що може призвести до втрати свідомості та смерті (у разі гострого отруєння).

        Ознаки гострого отруєння нітратами проявляються через 1- 6 годин  після надходження в організм. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу. При пальпації відзначається збільшення печінки, знижується артеріальний тиск і пульс, кінцівки стають холодними. Надання першої невідкладної допомоги пришвидшить одужання.

       Перед вживанням високонітратної їжі можна прийняти аскорбінову кислоту або випити фруктовий сік. Рекомендується додавати на кілограм продуктів               2-3 драже вітаміну С, що в більшості випадків повністю запобігає утворенню                          N-нітрозодінетиламіну.

       Також знизити вміст нітратів у продуктах можливо в процесі приготування: миттям і вимочуванням продуктів, відварюванням, смаженням і тушкуванням овочів. При варінні й тушкуванні відбувається  руйнація  сполук нітратів, тому під час приготування ранніх овочів не слід закривати кришку каструлі.

Спеціалісти Голованівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Кіровоградській області застерігають:

 

  • не купуйте ранні овочі та фрукти в місцях стихійної торгівлі;
  • з обережністю додавайте ранні овочі в харчування дітей до 10 років;
  • при купівлі продуктів перевіряйте наявність документів, що засвідчують їх   безпеку та якість;
  • перед вживанням овочів та фруктів ретельно їх мийте;
  • обдавайте окропом ранні овочі та фрукти або очищайте їх від шкірки;
  • для приготування їжі дітям віком до 3 років використовуйте лише воду з централізованих джерел водопостачання та/або бутильовану;
  • дотримуйтесь гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації криниць.

 

 

Голованівське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби 

в Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь