Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

День пам'яті про Чорнобильську трагедію.

Дата: 26.04.2024 11:32
Кількість переглядів: 30

Щорічно 26 квітня відзначаються День чорнобильської трагедії, Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу та Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.

Цього  року відзначаються 38-і роковини аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою в історії катастрофою в ядерній енергетиці. Аварія забрала життя тисяч людей і завдала непоправної шкоди екології Європи. З того часу в цю дату в Україні щороку вшановують усіх людей, хто загинув чи постраждав від цієї катастрофи, а також шанують ліквідаторів наслідків аварії.

Нагадаємо, що під час російського вторгнення в Україну  Чорнобильська АЕС  була окупована російськими військами. Станцію звільнили 31 березня.

26 квітня 1986 року сталася аварія на четвертому енергоблоці. З різницею в дві секунди відбулися два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Обвалилася частина будівель, почалася велика пожежа. Величезна кількість радіоактивних речовин було викинута в атмосферу.

Багатоденну пожежу намагалися загасити сотні пожежників та працівників аварійних служб. Понад 100 тисяч жителів найближчих населених пунктів були евакуйовані після аварії.

Щоб запобігти подібним аваріям у майбутньому, наприкінці 1986 року четвертий реактор накрили спеціальним "саркофагом" і Чорнобильську АЕС знову ввели в експлуатацію. У наступні роки через великі пожежі відключили інші три реактори.

У 2019 році над станцією запустили новий "саркофаг", оскільки старий був уже непридатний.

26 квітня є днем пам'яті про саму катастрофу і загиблих в ній, а також героїзму працівників станції, ліквідаторів, пожежників, медиків і всіх людей, причетних до ліквідації наслідків аварії.

На території Голованівського району проживає 912 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 160 осіб 1 категорії (мають інвалідність, пов’язану з аварією на ЧАЕС), 330 осіб 2 категорії, 266 осіб 3 категорії, 10 осіб 4 категорії, 95 членів сімей померлих ліквідаторів аварії на ЧАЕС, 50 дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

Основним законодавчим актом, який регулює порядок надання пільг та компенсацій постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи є Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Перелік, підстави та обсяги надання пільг залежать від категорії, до якої належать постраждалий внаслідок Чорнобильської катастрофи (насамперед, це категорії 1, 2, 3).

Відповідно до КПКВК 2501530 «Соціальний захист громадян, які потрапили в складні життєві обставини» за напрямком «Виплата деяких видів допомог, компенсацій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» управлінням соціального захисту населення Голованівської районної військової адміністрації  проводиться виплата компенсацій з державного бюджету постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.   З  обласного бюджету за програмою «Пільги на медичне обслуговування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», проводиться відшкодування коштів за пільгові рецепти на медикаменти постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Подвиг тисяч українців, серед них і голованівців, став символом мужності, самовідданості й жертовності в ім’я Батьківщини. Біль, тривога та уроки Чорнобиля навічно залишаються в наших серцях.

Низький уклін і шана  усім ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС.

Наразі Україна боронить землю від держави-терориста, яка вдається до підступних провокацій та ядерного шантажу, і своїми діями знову наражає світ на небезпеку і жахіття радіаційної катастрофи. Українці вже вкотре стоять на сторожі безпеки усього світу.

 

 

Заступник начальника відділу

ветеранської політики, соціальної

підтримки внутрішньо переміщених осіб,

громадян, які постраждали внаслідок

Чорнобильської катастрофи

та осіб з інвалідністю

Ірина Почтар


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь