Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Як убезпечити себе від харчового отруєння під час Великодніх свят?

Дата: 06.05.2024 08:52
Кількість переглядів: 104

Наближається пора Великодніх свят та поминальних днів. В ці дні люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь.

Щоб запобігти біді та відсвяткувати безпечно для здоров’я, пропонуємо засвоїти кілька основних правил покупця:

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

- перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування вбиральні обов’язково мити руки з милом;

- під час приготування м’яса добре його проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;

- чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише безпечні продукти харчування;

- готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин (особливо салати) при температурі 2-6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити тощо;

- не підлягають зберіганню готові заправлені страви, заправляти їх необхідно перед вживанням;

- кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2 -6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;

- не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;

- курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;

- свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;

- зберігайте продукти харчування лише у спосіб, зазначений на упаковці, та протягом встановленого терміну;

- важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;

- не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.

Завжди пам’ятайте: попередити харчові отруєння значно легше, ніж їх лікувати!

У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання чи харчових отруєнь, необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. А при дотриманні всіх вищезазначених рекомендацій святкування Великодніх свят принесе Вам безліч радісних емоцій. 

Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

 

 

                                                    Голованівське районне управління

                                                    Головного управління Держпродспоживслужби

                                                    в Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь