Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

8 травня – День пам`яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Дата: 08.05.2024 11:15
Кількість переглядів: 106

Минулого року Верховна Рада України Законом «Про День пам`яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років» встановила 8 травня як День пам`яті та перемоги – єдину дату, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує пам`ять загиблих у Другій світовій війні. Україна приєдналася до європейської традиції відзначення цієї дати. Адже для України, як і для Європи 8 травня є точкою відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

З цієї нагоди у центрі смт Вільшанка біля Меморіалу Слави відбулося урочисте зібрання за участю селищного голови Миколи Паранчевського, його заступників, працівників Виконавчого комітету та виконавчих органів ради, установ та організацій селищної ради, представників громадської організації ветеранів України Вільшанської територіальної громади.

Присутні вшанували пам`ять мирних цивільних, які втратили своє життя під час бойових дій та стали жертвами окупантів, тих, хто пішов у вічність, здобуваючи перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, хто загинув, виборюючи мир і суверенітет нашої держави під час військової агресії  росії проти України.

На знак шани та вдячності керівництво селищної ради поклало живі квіти до Меморіалу Слави, пам`ятних знаків, присвячених учасникам і жертвам Другої світової війни, до Алеї пам`яті воїнам АТО, Дошки пам`яті загиблим воїнам-захисникам «Честь і Слава Героям України» .

У інших населених пунктах громади пройшли заходи за участю старост старостинських округів, працівників Виконавчого комітету селищної ради, працівників культури та освіти, учнів та вихованців навчальних закладів, які також вшанували пам`ять загиблих у Другій світовій війні хвилиною мовчання та покладанням квітів до місцевих пам`ятних знаків.

День пам`яті та перемоги – це нагадування, що Друга світова розпочалася внаслідок домовленостей двох тоталітарних режимів: націонал-соціалістичного (нацистського) у Німеччині й комуністичного в СРСР, а також мовчазного небажання найпотужніших держав світу чинити спротив агресорам. У 1939 – 1945 роках обидва тоталітарні режими вчинили на українській землі численні злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, внаслідок чого український, єврейський, кримськотатарський та інші народи, що жили в межах території сучасної України, зазнали величезних втрат.

Вічна пам`ять усім загиблим у Другій світовій війні!

Слава кожному і кожній, хто бився проти нацизму і переміг!

Слава всім, хто б`ється за Україну! Слава всім нашим Героям різних часів, яким ми однаково завдячуємо нашим життям!

Фото без опису

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь