Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Для чого потрібен організму йод і в яких харчових продуктах він є

Дата: 15.05.2024 09:11
Кількість переглядів: 43

Йододефіцит — розлад здоров’я, пов’язаний із дефіцитом  йоду. Проблема йодного дефіциту є глобальною для населення усіх континентів. Всесвітня Організація Охорони Здоров’я розглядає його як одне з найбільш поширених у всьому світі захворювань неінфекційного характеру.

       Йод - це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози; він не виробляється організмом, а надходить з продуктами харчування та водою. Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду. До таких регіонів відносять Карпати та Полісся, а після аварії на Чорнобильській АЕС особливу увагу звертають на йодний дефіцит і його наслідки в Північному і Центральному регіонах.

       Йод необхідний людині протягом усього життя, його нестача в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушенню розумової активності й обміну речовин у дорослих. Гормони щитоподібної залози беруть активну участь у розвитку та регуляції функцій нервової системи і психіки, серцево-судинної системи, органів травлення, репродуктивної функції і кістково-м’язевої системи.

        Кількість йоду, яка потрібна щодня, залежить від віку, статі та етапу життя. Наказом МОЗ України від 03.09.2017 р. №1073 передбачена норма фізіологічної потреби для дорослих людей (віком від 18 років), яка становить 150 мкг йоду на день. Під час вагітності та годування груддю потреба зростає на 200 мкг на добу. Норми споживання йоду для дітей становлять: 0-6 років – 90 мкг; 7-10 років – 120 мкг; 11-17 років – 150 мкг на день. Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% – через кишківник.

       Першими ознаками йодного дефіциту може бути відчуття постійної втоми, пригнічений настрій і неуважність; відчуття болю у серці, задуха, порушення менструального циклу; постійне відчуття холоду, різке зниження чи підвищення маси тіла також є підставою, щоб звернутися до лікаря.

 

 

        Харчові продукти,  багаті  йодом:
  •     морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікра);
  •
    біла риба (минтай, хек, тріска тощо);
  •
    морська капуста (ламінарія);
  •
    овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа,  зелена цибуля, щавель, шпинат);
  •
    фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма, фейхоа);          
  •     молоко;
  •
     яловичина;
  •
     волоські горіхи; яйця.


        Наслідки  нестачі йоду в організмі:
  •    відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
  •    збільшення щитоподібної залози (зоб);
  •    затримка росту у дітей;
  •    затримка інтелектуального розвитку у дітей;
  •    зниження розумової активності у дорослих;
  •    порушення обмінних процесів;
  •    загроза переривання вагітності;
  •    рак  щитовидної залози;
  •    погіршення пам’яті, слуху;
  •    підвищення холестерину;
  •    сухість шкіри, втрата її еластичності;
  •    порушення роботи кишківника;
  •    відчуття холоду;
  •    різке зниження чи підвищення маси тіла;
  •    набряки;
  •    випадіння волосся тощо.

        Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є: споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоб знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану. Постановою КМУ №305 від 24.03.2021 року передбачено, що для приготування їжі в закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку дітей повинна використовуватись лише йодована сіль.
В домашніх умовах також радимо замінити звичайну сіль на йодовану.

       

        Як правильно зберігати йодовану сіль: оскільки йод здатен випаровуватися з солі, йодовану сіль потрібно зберігати в закритій посудині та використати з моменту виготовлення протягом  9 місяців. При приготуванні гарячих страв відбувається втрата від 20 до 50% йоду. Тому в страви йодовану сіль бажано додавати наприкінці технологічного процесу приготування. Але того йоду, що залишився, буде досить, щоб задовольнити потребу організму в цьому мікроелементі. Також, у торгових мережах пропонується йодована морська сіль. Ця сіль поєднує особливості смаку морської солі і корисність йодованої.

      Одночасно наголошуємо про те, що потрібно пам’ятати про загальне обмеження споживання солі. Приготовлені страви в жодному разі не слід досолювати.

       Памятайте! своєчасна і правильна профілактика йододефіциту має важливе значення для жителів нашої країни. Важливо підтримувати здоров'я щитоподібної залози, регулярно проходити обстеження і вчасно лікувати зміни в ендокринній системі.

 

                                               Голованівське районне управління

                                                  Головного управління Держпродспоживслужби

                                               в Кіровоградській області 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь