Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

В Україні розпочався посилений епідемічний нагляд за холерою

Дата: 11.06.2024 14:52
Кількість переглядів: 87

Останнім часом наша країна вимушена стикатися з небезпеками, які раніше були для нас забутими. Активні воєнні дії, зруйнована інфраструктура у поєднанні з сезонним підвищенням температури повітря, погіршення якості питної води або її відсутність на частині територій, неможливість дотримання елементарних санітарних норм та правил особистої гігієни в деяких регіонах країни значно підвищує ризики виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб, зокрема холери.

Холера – це небезпечна інфекція, що виникає після вживання харчових продуктів або води, заражених бактерією “Vibrio cholerae О1 або О139”. Вона  швидко розповсюджується, має високу летальність, проявляється водянистою діареєю та великим зневодненням організму. Вражає як дорослих, так і дітей.

Інфекція передається фекально - оральним шляхом через забруднену воду, їжу та побутові контакти.  Найчастіше – неякісну воду, взяту з невідомих джерел. Також через продукти, які зберігали у неправильних умовах або вони були неправильно термічно оброблені. Через немиті овочі та фрукти, брудні руки".

Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.

Джерелом  збудника  інфекції  є  людина - хворий  або  носій  вібріонів.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Симптоми холери:

  • першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі, частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає  багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
  • через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів;
  • загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
  • холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
  • шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
  • задишка, різка слабкість.

 

Статистика:

Випадки холери в Україні були зареєстровані в 1998, 1999, 2007, 2011 роках.

У 1998 році у Донецькій області (2 випадки) та в Криму (1), у 1999 році у Дніпропетровській (2), Донецькій (4) Запорізькій (3) та Одеській (1) областях.

У 2007 році у м. Суми (1) та 2011 році у Донецькій області зареєстровано – 33 випадки холери. В інші роки випадки холери не реєструвалися до 2018 року.

 Останній випадок холери був у 2018 році в місті Бердянськ Запорізької області.

Випадки холери у Кіровоградській області реєструвалися у 1994-1995 роках у Новоукраїнському районі.

"Війна – це не лише втрата людей. Російські війська також знищують і нашу критичну інфраструктуру. Ми вже знаємо, що на тимчасово окупованих територіях спостерігається антисанітарія і фіксуються порушення протиепідемічних норм та правил, обмежується доступ до води та медичної допомоги. Через це виникає ризик завезення інфекцій на підконтрольні Україні території".

Безперервний епідеміологічний нагляд за холерою триває впродовж року, але з 1 червня до 1 жовтня починається посилений епідемічний сезон  спостереження.

Із 1 червня в Україні особливо важкі або складні випадки гострих кишкових інфекцій будуть додатково тестуватися на наявність холери. Це дозволяє своєчасно виявити підозру на холеру та забезпечити системний контроль за епідемічною ситуацією на рівні країни.

Окрім обстеження хворих з підозрою на холеру, фахівці лабораторного центру проводять дослідження зразків довкілля: моніторинг проб води, стічних вод, прісної  води. До введення воєнного стану воду на холеру в регіоні перевіряли вибірково.

Щоб уникнути захворювання на холеру, дотримуйтеся простих правил: 

  • не купуйте харчові продукти, зокрема рибу, у місцях стихійної торгівлі;
  • не купайтеся та не ловіть рибу у забруднених водоймах;
  • дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед їжею, після відвідування туалету та вулиці;
  • уживайте чисту воду, бажано бутильовану (кип’ятіння води вбиває холерні вібріони вже через одну хвилину);
  • перед вживанням мийте овочі та фрукти чистою водою та обробляйте окропом;
  • ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти перед вживанням.

Зазначимо, що при своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. Дотримання профілактичних заходів допоможе захистити себе та своїх близьких від цієї небезпечної інфекції.

Бережіть себе та своїх рідних. Будьте здорові!

 

 

Голованівське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь