Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Харчова безпека: яких правил варто дотримуватися?

Дата: 05.08.2024 11:12
Кількість переглядів: 176

В умовах воєнного стану питання безпеки харчових продуктів вкрай актуальне.                                            

       Безпека харчових продуктів – це поняття, що включає в себе обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження. Мається на увазі, що виробники та реалізатори продуктів харчування повинні дотримуватися низки процедур, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я. Тобто здійснювати виробництво та реалізацію безпечного харчового продукту.

       Безпечний продукт – це той продукт, який не завдаватиме шкоди споживачу за умови правильного споживання. Коли виробник виготовляє продукт, він повинен оцінити ризики від того чи іншого небезпечного фактору, як ці ризики вплинуть на небезпечність продукту. Так  він  має  брати до уваги і спосіб споживання продукту.                                                               

        Харчова безпека — це питання відповідальності кожної людини й надійний засіб запобігання отруєнням і кишковим інфекціям. Правила харчової безпеки містять усі етапи поводження з їжею до її споживання, зокрема дотримання чистоти, вибір тільки якісних і безпечних продуктів, належні умови їх транспортування, зберігання й приготування.

        Держава бере на себе зобов’язання забезпечити кожній людині право отримати або безпечні харчові продукти в продажу, або безпечні страви та харчові послуги в громадському харчуванні. Відповідає за безпечність харчових продуктів виробник, а ось контролює — держава, в рамках функцій та компетенцій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

         Для захисту від кишкових інфекцій і запобігання харчовим отруєнням Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує постійно дотримуватися п’яти принципів харчової безпеки.

Перший принцип: дотримуйтеся чистоти

  • Мийте руки перед приготуванням їжі.
  • Мийте руки після відвідування вбиральні.
  • Мийте й дезінфікуйте всі поверхні та кухонне начиння, яке використовують    для приготування їжі.
  • Убезпечте кухню й харчові продукти від комах, гризунів тощо.

Другий принцип: відокремлюйте сире від готового

  • Відокремлюйте сире м’ясо, птицю й морепродукти від готової їжі.
  • Для оброблювання сирих продуктів використовуйте окреме кухонне начиння, зокрема ножі й дошки.
  • Зберігайте продукти в закритому посуді.
  • Не розміщуйте в холодильнику сирі продукти над полицями з готовими стравами.

Третій принцип: ретельно просмажуйте або відварюйте харчові продукти

  • Ретельно просмажуйте або відварюйте продукти, передусім м’ясо, птицю, яйця й морепродукти.
  •  Обов’язково доводьте страви, зокрема супи та печеню, до кипіння.
  •  У приготованому м’ясі його сік має бути прозорим, а не рожевим.
  •  Використовуйте термометр під час приготування їжі.
  •  Ретельно підігрівайте готові страви.

 

Четвертий принцип: зберігайте харчові продукти за безпечної температури

  • Не залишайте готову їжу за кімнатної температури понад дві години.
  • Охолоджуйте без затримки всі готові страви й продукти, які швидко псуються (бажано до 5 °C або нижче).
  • Тримайте готові страви гарячими (понад 60 °C) аж до подавання на стіл.
  • Не зберігайте готові страви довго навіть у холодильнику.
  • Не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

П’ятий принцип: обирайте свіжі й незіпсовані харчові продукти

  • Використовуйте чисту воду або очищену.
  • Обирайте свіжі й незіпсовані продукти. Обирайте продукти, оброблені задля підвищення безпечності, наприклад, пастеризоване молоко.
  • Ретельно мийте фрукти й овочі, а надто коли їх подають сирими.
  • Не вживайте продукти після закінчення їхнього строку придатності.

     

Бережіть себе та своє здоров'я !!!

 

                                                                       Голованівське районне управління

                                                   Головного управління Держпродспоживслужби

                                                   в Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь