Якість та безпечність питної води
Вода- найпоширеніша речовина в біосфері, яка займає виключно важливе значення в природі. Зазвичай, коли ми п’ємо воду, то не думаємо про її хімічний склад, про те, як вода впливає на наше з вами здоров’я.
Питна вода – це харчовий продукт, вироблений системою водопостачання для щоденного споживання. У зв'язку з цим до неї ставлять достатньо високі вимоги відносно її безпеки і якості для здоров'я людини. Виконувати свою гігієнічну роль вода може лише тоді, коли вона якісна щодо органолептичних, хімічних та бактеріологічних властивостей. В іншому разі - неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит А, гельмінтози, тощо.
Якість води регламентується різними нормативними документами, основними з яких є:
- Закон України «Про питну воду та питне водопостачання» від 10.01.2002 р. №2918-III;
- ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджені наказом МОЗ №400 від 12.05.2010 р.;
- ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування».
Згідно з державним стандартом питна вода має відповідати таким гігієнічним вимогам:
• бути безпечною в епідемічному відношенні — не містити патогенних збудників, яєць та личинок гельмінтів, тощо;
• мати нешкідливий хімічний склад — не містити токсичних, радіоактивних речовин та залишків солей, здатних негативно впливати на здоров'я людей;
• мати цілющі органолептичні властивості — комфортну температуру, бути прозорою, не мати кольору, запаху та стороннього присмаку.
Для оцінки якості води в санітарній практиці користуються бактеріологічними показниками. Одним з показників бактеріального забруднення є кишкова паличка. Наявність кишкової палички у воді є ознакою недавнього забруднення стічними водами або відходами тваринництва. Під час дощів, танення снігу або інших опадів, кишкова паличка разом з потоком води може потрапити в ґрунтові води, разом з ними і в джерело водопостачання. Кишкова паличка у воді може завдати шкоду здоров’ю: від банального розладу шлунку до кишкової інфекції. Мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), тому відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини.
Слід зазначити, що єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це проводити лабораторні дослідження в атестованій лабораторії. При моніторингу лабораторних досліджень якості колодязної води, нерідко виявляється забрудненість не тільки бактеріями, а й підвищеною кількістю нітратів.
Нітрати – це солі азотної кислоти. Найбільша концентрація нітратів спостерігається у поверхневих джерелах, ґрунтових водах та дворових колодязях є ознакою органічного забруднення. Джерелом забруднення є стічні води з полів, які обробляються азотними добривами, з тваринницьких приміщень, вигрібних ям, негерметичних септиків, гноєсховищ, місць утримання худоби тощо. Водночас коли йдеться про сільські, приватні території – це здебільшого провина самих господарів.
Про шкідливість нітратів, про те, що дуже часто причиною отруєння стають овочі і фрукти (особливо небезпечними є кавуни, дині, рання зелень овочів) напевно чули всі, але не менш небезпечною є питна вода, яка містить підвищений рівень нітратів, адже воду вживають кожного дня і всі, без винятку.
Чим же небезпечні нітрати? Потрапляючи до організму ці сполуки перетворюють гемоглобін крові на метгемоглобін – сполуку, що не здатна переносити кисень, і спричиняють дефіцит кисню в клітинах (гіпоксію).
Особливо небезпечним це є для дітей, особливо немовлятам до 1 року, які перебувають на штучному годуванні (коли суміші готуються на воді з високою концентрацією нітратів), а також особам похилого віку, людям, які страждають захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи, хворим на анемію.
Рівень метгемоглобіну вище 50% може бути смертельним, а у менших концентраціях це проявляється млявістю, втомлюваністю, серцево-судинні порушення, ціаноз. Основні симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей можуть бути порушення фізичного розвитку, зниження уваги та концентрації під час навчання. Нітрати здатні викликати хронічну інтоксикацію. Тривале вживання питної води з підвищеним вмістом нітратів значно збільшує ризик розвитку раку шлунку, доведена їх роль хронічної нітратної інтоксикації у формуванні виразки шлунку. Нітрати пригнічують функцію щитоподібної залози, що є особливо небезпечним у регіонах із йододефіцитом.
Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води, тому рекомендовано для приготування їжі та питних цілей використовувати чисту від нітратів питну воду, зокрема фасовану, бутильовану столову воду, особливо батькам, які мають немовлят та дітей до 3-х років.
Власникам шахтних колодязів рекомендується дотримуватись вимог санітарного законодавства, передбачених Державними санітарними нормами і правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10, при їх облаштуванні та утриманні, а саме: колодязь не рекомендується облаштовувати в понижених, заболочених місцях та на ділянках, що затоплюються паводковими водами. Індивідуальний колодязь слід розміщувати на відстані не менше 20 м, а колодязь громадського користування на відстані не менше 50 м від джерел можливого забруднення (вбиралень, вигрібних ям, мережі каналізації, тваринницьких майданчиків). Не рідше 1 разу на рік необхідно проводити чистку колодязя від замулювання, намивання породи з одночасним поточним ремонтом кріплення та проведення дезінфекції.
Якість питної води погіршується в усьому світі. Причиною є збільшення водоспоживання, людська діяльність, погіршення екологічної системи. Результат життєдіяльності людства, в першу чергу, позначився на якості доступних запасів прісної питної води. Недосконалість систем централізованого очищення води і критичний знос водопровідних мереж, посилюють ці проблеми.
Щоб попередити зараження через воду, необхідно дотримуватися елементарних правил:
- для пиття використовувати тільки кип’ячену або бутильовану воду;
- не пити воду з випадкових джерел;
- при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
- воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;
- не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
- кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду (хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді);
- купатися тільки в спеціально відведених місцях.
Чиста, якісна та безпечна питна вода – запорука здоров’я людини. Бережіть себе і своє здоров’я! Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте!
Голованівське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області