Вільшанська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Якість та безпечність питної води

Дата: 19.08.2024 16:06
Кількість переглядів: 78

Вода- найпоширеніша речовина в біосфері, яка займає виключно важливе значення в природі. Зазвичай, коли ми п’ємо воду, то не думаємо про її хімічний склад, про те, як вода впливає на наше з вами здоров’я.

        Питна вода – це харчовий продукт, вироблений системою водопостачання для щоденного споживання. У зв'язку з цим до неї ставлять достатньо високі вимоги відносно її безпеки і якості для здоров'я людини. Виконувати свою гігієнічну роль вода може лише тоді, коли вона якісна щодо органолептичних, хімічних та бактеріологічних властивостей. В іншому разі - неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит А, гельмінтози, тощо.

        Якість води регламентується різними нормативними документами, основними з яких є:

  •      Закон України «Про питну воду та питне водопостачання» від 10.01.2002 р. №2918-III;
  •     ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджені наказом МОЗ №400 від 12.05.2010 р.;
  •     ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування».

Згідно з державним стандартом питна вода має відповідати таким гігієнічним вимогам:

        •      бути безпечною в епідемічному відношенні — не містити патогенних збудників, яєць та личинок гельмінтів, тощо;

        •  мати нешкідливий хімічний склад — не містити токсичних, радіоактивних речовин та залишків солей, здатних негативно впливати на здоров'я людей;

        •        мати цілющі органолептичні властивості — комфортну температуру, бути прозорою, не мати кольору, запаху та стороннього присмаку.

 Для оцінки якості води в санітарній практиці користуються бактеріологічними показниками. Одним з показників бактеріального забруднення є кишкова паличка. Наявність кишкової палички у воді є ознакою недавнього забруднення стічними водами або відходами тваринництва. Під час дощів, танення снігу або інших опадів, кишкова паличка разом з потоком води може потрапити в ґрунтові води, разом з ними і в джерело водопостачання. Кишкова паличка у воді може завдати шкоду здоров’ю: від банального розладу шлунку до кишкової інфекції. Мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), тому відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини.

Слід зазначити, що єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це проводити лабораторні дослідження в атестованій лабораторії. При моніторингу лабораторних досліджень якості колодязної води, нерідко виявляється забрудненість не тільки бактеріями, а й підвищеною кількістю нітратів.

Нітрати – це солі азотної кислоти. Найбільша концентрація нітратів спостерігається у поверхневих джерелах, ґрунтових водах та дворових колодязях є ознакою органічного забруднення. Джерелом забруднення є стічні води з полів, які обробляються азотними добривами, з тваринницьких приміщень, вигрібних ям, негерметичних септиків, гноєсховищ, місць утримання худоби тощо. Водночас коли йдеться про сільські, приватні території – це здебільшого провина самих господарів.

Про шкідливість нітратів, про те, що дуже часто причиною отруєння стають овочі і фрукти (особливо небезпечними є кавуни, дині, рання зелень овочів) напевно чули всі, але не менш небезпечною є питна вода, яка містить підвищений рівень нітратів, адже воду вживають кожного дня і всі, без винятку.

Чим же небезпечні нітрати? Потрапляючи до організму ці сполуки перетворюють гемоглобін крові на метгемоглобін – сполуку, що не здатна переносити кисень, і спричиняють дефіцит кисню в клітинах (гіпоксію).

Особливо небезпечним це є для дітей, особливо немовлятам до 1 року, які перебувають на штучному годуванні (коли суміші готуються на воді з високою концентрацією нітратів), а також особам похилого віку, людям, які страждають захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи, хворим на анемію.

Рівень метгемоглобіну вище 50% може бути смертельним, а у менших концентраціях це проявляється млявістю, втомлюваністю, серцево-судинні порушення, ціаноз. Основні симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей можуть бути порушення фізичного розвитку, зниження уваги та концентрації під час навчання. Нітрати здатні викликати хронічну інтоксикацію. Тривале вживання питної води з підвищеним вмістом нітратів значно збільшує ризик розвитку раку шлунку, доведена їх роль хронічної нітратної інтоксикації у формуванні виразки шлунку. Нітрати пригнічують функцію щитоподібної залози, що є особливо небезпечним у регіонах із йододефіцитом.

Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води, тому рекомендовано для приготування їжі та питних цілей використовувати чисту від нітратів питну воду, зокрема фасовану, бутильовану столову воду, особливо батькам, які мають немовлят та дітей до 3-х років.

Власникам шахтних колодязів рекомендується дотримуватись вимог санітарного законодавства, передбачених Державними санітарними нормами і правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10, при їх облаштуванні та утриманні, а саме: колодязь не рекомендується облаштовувати в понижених, заболочених місцях та на ділянках, що затоплюються паводковими водами. Індивідуальний колодязь слід розміщувати на відстані не менше 20 м, а колодязь громадського користування на відстані не менше 50 м від джерел можливого забруднення (вбиралень, вигрібних ям, мережі каналізації, тваринницьких майданчиків). Не рідше 1 разу на рік необхідно проводити чистку колодязя від замулювання, намивання породи з одночасним поточним ремонтом кріплення та проведення дезінфекції.

        Якість питної води погіршується в усьому світі. Причиною є збільшення водоспоживання, людська діяльність, погіршення екологічної системи. Результат життєдіяльності людства, в першу чергу, позначився на якості доступних запасів прісної питної води. Недосконалість систем централізованого очищення води і критичний знос водопровідних мереж, посилюють ці проблеми.

       Щоб попередити зараження через воду, необхідно дотримуватися елементарних правил:

- для пиття використовувати тільки кип’ячену або бутильовану воду;

- не пити воду з випадкових джерел;

- при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;

- воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;

- не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;

- кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду (хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді);

- купатися тільки в спеціально відведених місцях.

Чиста, якісна та безпечна питна вода – запорука здоров’я людини. Бережіть себе і своє здоров’я! Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте!       

 

 

 

                                          Голованівське районне управління

                                          Головного управління Держпродспоживслужби

                                          в Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь